Sestavine za 12 kosov:
2,5 dl mlačne vode
1 dl manj mastne kisle smetane
1 jajce
1 sveženj svežega čemaža (pribl. 50g)
650 g moke
150 g masla
42 g svežega kvasa
1 čajna žlička soli
Priprava:
Sveži čemaž narežite na trakce in ga stresite v posodo k preostalim sestavinam. Sestavine z roko ali mešalnikom enakomerno pregnetite, dokler se testo ne začne trgati od stene posode. Testo oblikujete v kepo, ga pokrijte in pustite, da počiva 30 minut na toplem, dokler testo ne narasete na dvojno količino.
Nato testo razdelite na enako velike kupčke in jih oblikujte v kroglice. V vsako z nožen na vrhnji strani naredite dve zarezi. Jajce razžvrkljajte in s čopičem premažite po kroglicah ter jih ponovno pustite počivati 30 minut (ko se kroglice posušijo, jih ponovno premažite z jajcem). Pecite v pred ogreti pečici na 185 stopinj Celzija 30-40 minut.